A fost asistentă universitară (limba franceză) la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), Încercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe: Pr. Petru Gherman, Ieremia Valahul, Lao-tse, Tao to king, Gabriel Marcel, Dreptate şi Adevăr, Ştefan Lupaşcu, - partea de Trialog din Omul şi cele trei etici ale sale. Între 1982 şi 1989 a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la Universitatea din Cluj-Napoca şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, ameninţări. Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov răsculaţi la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestaţi pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987). Practic, apoi a fost arestată la domiciliu până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestaţia stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanţe.După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism din care şi-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic şi a reminiscenţelor comuniste ale acestuia. A fondat (împreună cu alţii, devenind apoi preşedintă) Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj-Napoca), ca o primă mişcare de unificare a opoziţiei democrate, din care s-a format mai târziu Convenţia Democrată din România (CDR). Membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Alianţei Civice şi a Fundaţiei Culturale Memoria. A publicat peste 100 de articole în ziare şi reviste (22, România liberă, Vatra, Memoria etc.). Conferinţe în ţară şi străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective (Une culture pour l'Europe de demain, Il nuovo Areopago, Mission, Quelle securite en Europe a l'aube du XXIeme siecle?, Europe: les chemins de la democratie, Politique Internationale, Amicizia fra i popoli) sursa:Wikipedia
Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea a fost internată în stare gravă, în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul Militar de Urgenţă din Cluj-Napoca, în urma unui accident vascular cerebral. Ieri, medicii militari, care erau rezervaţi în a pune un diagnostic, au supus-o pe Doina Cornea unei analize de tip computer tomograf pentru a vedea de ce natură este accidentul vascular suferit. Medicii ne-au spus că starea de sănătate a fostei disidente este critică. „În momentul de faţă, doamna Cornea nu îşi simte jumătate de corp“, a spus, tranşant, unul dintre medici. În funcţie de diagnosticul final, Doina Cornea va fi transferată fie la o secţie de neurochirurgie, pentru eliminarea hematomului cranian format în urma accidentului vascular, fie la o secţie de neurologie mai performantă, unde să urmeze un tratament cu medicamente care să ajute la absorbţia cheagurilor de sânge. Ultima apariţie publică a Doinei Cornea a fost legată de disoluţia puterii în PNŢCD. Atunci, ea l-a acuzat pe Radu Sârbu că îi manipulează pe membrii de partid care nu au „experienţă şi limpezime a gândirii politice“.
Mutată la Terapie Intensivă
Doina Cornea, a fost mutată, astăzi, la secţia de Terapie Intensivă.
Directorulul medical al spitalului, Radu Stan, a precizat că Doina Cornea a fost mutată într-o rezervă a secţiei ATI pentru a primi îngrijiri medicale speciale, întrucât nu-şi mai poate mişca mâna şi piciorul drept.
"I s-a mai făcut, vineri, un examen tomograf computerizat care a arătat că nu sunt modificări în ceea ce priveşte hematomul pe care îl are. Deocamdată nu se impune intervenţia chirurgicală", a spus doctorul care se ocupa de pacienta.sursa:Evz.